29.9.2021
Kangasalan kaupunki/sivistyskeskus/viestintä/tekninen keskus/työllisyyspalvelut, Kangasala

Kirkkoharjun luontoseikkailupolku

Valmis

Tarve ja tavoitteet
Kangasala on osallistunut jo usean vuoden ajan Euroopan liikkujan viikon tapahtumaan. Koronapandemian johdosta emme voineet koota kaupunkilaisia yhteisiin kokoontumisiin ja liikuntatapahtumiin. Kaupungissa innovoitiin erilaista ja monipuolista liikuntaan kannustavaa toimintaa asukkaille vuoden 2020 aikana. Yhtenä ideana syntyi erityisesti perheille ja lapsille suunnattu luotopolku, jota kaupunkilaiset voisivat hyödyntää omaan aikatauluunsa sopien.

Syksyllä 2020 koottiin testiversio perheiden polusta Kirkkoharjun maastoon. Idean ydinajatuksena oli aktivoida perheitä liikkumaan yhdessä ja samalla toteuttaa se lapsia kiinostavalla ja innostavalla tavalla lasten luontosuhteen vahvistamiseksi.
Ratkaisu
Syksyllä 2020 polku koottiin kiireisellä aikataululla varmistaen, että se on käytettävissä Euroopan liikkujan viikolla. Samassa yhteydessä jo päätettiin, että se rakennetaan paremmin ja pysyväksi vuoden 2021 aikana.

Alkuvuodesta 2021 Luontopolun rastien sisällöt tarkistettiin. Teknisen keskuksen maankäytön paikkatietoyksikön kanssa varmistettiin rastien sijoittaminen karttoihin (kartoittajat mittasivat rastipaikat) ja luontopolusta laadittiin oma kartta. Se on saatavana kaupungin nettisivuilta ja qr-koodin kautta luontopolun opastauluista sekä paperisena versiona eri kaupungin toimipisteista ja Kirkkoharjun kahvilasta.

Polun rastitaulut viimeisteltiin kaupungin brändiaineiston mukaisiksi ja painatettiin. Kangasalan työllisyyspalvelujen Aakkulan työpaja valmisti kehykset rastien tauluihin ja asensi ne maastoon. Polku myös merkittiin maastoon. Tässä kehittämistyössä olivat mukana Aakkulan työpajan työntekijät. Kustannukset tulivat painatus ja materialikustannuksista n. 500€ ja lisäksi työntekijöiden palkkakustannukset.

Luontopolku nimettiin Kirkkoharjun luontoseikkailupoluksi. Kehittämistyössä päätoimijat olivat tapahtumakoordinaattori Isabella Rossi ja hyvinvointikoordinaattori Maija Mäkinen, kartoittamisessa maanmittausinsinööri Simo Veijalainen, työpajan toiminnassa ohjaajat Pekka Toivonen ja Seppo Lindell. Luontoseikkailupolku avattiin 16.9 2021 kaupunkilaisten käyttöön.
Tulokset
Hyödyt eivät vielä ole näkyvissä. Paljon on tullut kaupunkilaisilta some-kanavilla palautetta myöteisistä kokemuksista.

Polun markkinointia jatketaan ja kehitetään. Kannustamme myös isovanhempia viemään lapsia seikkailuretkelle Kirkkoharjun maisemiin.

Kehittämistyötä jatketaan. Polun maastomerkinnät uusitaan. Polun materiaalit ovat jatkossa varhasikasvatuksen, koulujen ja kyläyhteisöjen käytössä. Tavoitteena on synnyttää myös eri puolille kaupunkia, lähempänä paikallisia asukkaita olevia luontopolkuja.

https://www.kangasala.fi/tapahtuma/kirkkoharjun-luontoseikkailupolku/
Liitteet
Kangasala Kirkkoharjun Luontopolku.pdf

Yhteyshenkilöt

Maija Mäkinen
maija.makinen(ät)kangasala.fi
Hyvinvointikoordinaattori
Kangasalan kaupunki
Maija Mäkinen
maija.makinen(ät)kangasala.fi


Jaa Twitterissä Jaa Facebookissa Jaa LinkedInissä Tulosta